četrtek, 10. december 2020

Organizirajte svoj dom

 Dom je prostor, kjer se najbolje počutimo. Prav zato moramo poskrbeti, da je naš dom organiziran in urejen na način, ki nam ustreza. Eden izmed ključnih problemov, s katerim se sooča marsikdo izmed nas, je pomanjkanje prostora. Seveda pa lahko tudi to težavo z nekaj iznajdljivosti in primerno organiziranostjo odpravimo oziroma jo vsaj omilimo.

Pri večini, predvsem pri tistih, ki živimo v stanovanjskih hišah, pravzaprav ni problem v pomanjkanju prostora, ampak je težava predvsem v tem, da imamo preprosto preveč stvari. V zadnjem desetletju se je ta problem z divjim potrošništvom še povečal, saj nas diskotne trgovine na dnevni ravni zalagajo z reklamami polnimi z poceni artikli, ki jih "nujno" potrebujemo. Takšne artikle nato pogosto uporabimo samo enkrat ali dvakrat, nato pa pristanejo v omari in nam delajo napoto.

Zato je prvi korak pri organiziciji doma to, da prenehamo z kupovanjem stvari, ki jih res ne potrebujemo. Obstaja enostaven trik, da zmanjšamo nakupovanje nepotrebnih stvari oziroma da vsaj preprečimo, da bi se nam takšne stvari doma kopičile - pred nakupom vsake nove stvari se prisilimo, da zavržemo eno stvar približno enakih dimenzij. S tem ustavimo kopičenje stvari v našem domu.

Za bolj radikalno organiziranje pa bomo morali narediti delovno akcijo, v kateri stvari, ki jih ne potrebujemo, prodamo, podarimo, ali v primeru, da niso več uporabne, preprosto zavržemo. Vse občine imajo zbirne centre, v katere lahko neuporabne predmete odpeljemo in brezplačno predamo v reciklažo.

Ko se znebimo odvečnih stvari, poskrbimo še za primerno organiziranost stvari, ki smo jih obdržali. Če nimamo primernega prostora za shranjevanje, potem se odločimo za nakup garderobnih omar ali polic, manjše kotičke pa lahko zapolnimo s komodami, ki prostora ne utesnjujejo, vseeno pa nudijo praktičen prostor za shranjevanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar