sobota, 29. december 2012

Nakup pelet za kurjavo

Peleti so trenutno vroče blago, saj povpraševanje hitro narašča, hkrati pa se seveda pojavlja vse več ponudnikov tega produkta. Žal je trg zaenkrat še precej neurejen, kar pomeni, da je pri nakupu potrebno nekaj previdnosti, drugače se lahko zgodi, da nas pri nakupu ogoljufajo na različne načine.

Precej zmede nastaja glede sestave pelet, saj vsak proizvajalec zagovarja svojo sestavo. Običajno so peleti sestavljeni iz 100% lesa iglavcev ali pa iz mešanice lesa bukve ter iglavcev. Samo bukovi peleti niso pogosti, saj les iglavcev vsebuje snov, ki deluje kot vezivo. Peleti iz iglavcev imajo nekoliko višjo specifično kurilno vrednost, vendar se ta razlika v praksi praktično ne opazi. Veliko bolj pomembno je, da v sestavi ni lubja, saj ima lubje slabo kurilno vrednost, poleg tega pa se v lubju nahajajo nesnage, ki se vanj zažrejo pri spravilu lesa, kar pri izgorevanju pripelje do nastanka tako imenovane žlindre, ki lahko v najslabšem primeru tudi poškoduje peč.

Bolj ključna kot informacija o sestavi je informacija o vsebnosti vlage, ki mora biti pod 10%, ter o ostanku pepela, ki mora biti pod 1%. Kvalitetni peleti vsebujejo pod 8% vlage ter pod 0,5% pepela. Podatki analize so običajno odtisnjeni na vsaki vreči, ponudniki pa vam jih na zahtevo tudi pošljejo po elektronski pošti.

Pomembno je tudi, da pelete kupujemo od zaupanja vrednega podjetja. Pri naročilu prek spleta moramo upoštevati vsa pravila, ki na splošno veljajo za spletno nakupovanje – na strani morajo biti obvezno navedeni podatki o podjetju (obstoj podjetja lahko tudi preverite na portalih kot je Bizi.si), poleg tega pa se pozanimajte o primernemu skladiščenju ter pogojih dostave produkta. Nekateri ponudniki tudi navajajo cene brez DDV, tako da je pri primerjavi cen potrebno nekaj pozornosti. Cena pelet se v letošnjem letu giblje med 200 in 250€ z DDV na tono, v ceno pa običajno ni vključen prevoz.

Vir: http://mojiclanki.com/180/peleti-za-kurjavo/



Ni komentarjev:

Objavite komentar