ponedeljek, 30. avgust 2010

Sončni kolektorji

Ogrevanje predstavlja velik strošek in hkrati tudi veliko obremenitev za okolje. Seveda ogrevanja ne moremo preprosto izklopiti, lahko pa najdemo boljše, učinkovitejše sisteme ogrevanja. Ena izmed možnih rešitev so sončni kolektorji, ki delujejo na brezplačni vir energije, sonce.

Žal lahko sončne kolektorje uporabljamo le kot dopolnilo k drugemu viru ogrevanja, saj predvsem v zimskih mesecih ne zagotavljajo dovolj toplote za ogrevanje celotne stavbe. Koristni so predvsem v poletnih mesecih, ko segrevamo le sanitarno vodo. V teh toplejših mesecih je tako lahko naš primarni vir ogrevanja, običajno peč na plin, kurilno olje ali les, izkopljen.

Sončni kolektorji se običajno uporabljajo v kombinaciji z posebnim bojlerjem, ki ima vgrajen električni grelec, ki ob padcu prednastavljene temperature solarnim kolektorjem pomaga pri segrevanju vode. Tako imam toplo vodo tudi v hladnejših dneh in ponoči, brez da bi za to morali vklapljati celotni sistem ogrevanja.

Poznamo več vrst kolektorjev, najbolj razširjeni so ploščati solarni kolektorji, ki so zelo robustni, poceni in enostavni za namestitev, in pa vakuumski, ki so nekoliko dražji, a imajo zato predvsem v prehodnih obdobjih boljši izkoristek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar